Димитър Михнев, който управляваше влаковата композиция, дерайлирала в Хитрино, беше освободен от ареста с решение на Апелативния съд във Варна, съобщи кореспондентът на bTV в региона.

Според съда може да се направи обосновано предположение, че той е извършител на транспортното престъпление - влакът се е движел с близо два пъти по-висока скорост от разрешената. В същото време, обаче, нямало опасност той нямало опасност да се укрие и затова може да бъде пуснат под 10 000 лв. гаранция.

Другият машинист на фаталния влак Радослав Петков беше освободен на 22 декември и днес не се яви пред магистратите, въпреки че прокуратурата протестира решението. Неговата мярка за неотклонение беше потвърдена и той остана свободен.

При дерайлирането на пълните с пропан-бутан и пропилен цистерни загинаха 7 души, а 29 бяха ранени. Центърът на Хитрино беше буквално изпепелен от взрива.

Снимка: bTV

Децата от селото са в принудителна ваканция от 12 декември, след което започнаха  и плануваните почивни дни покрай празниците. Днес, два дни преди края на зимната ваканция, започна ремонтът на сградата на училището.

Макар, че се намира в края на селото, сградата също е понесла щети след взрива - главно изпотрошени прозорци. Ако ремонтните дейности не бъдат приключен навреме, това няма да застраши началото на учебния процес.