Софийският градски съд настоява за нова система за случайното разпределение на делата. Според екипа на съда, системата блокира по няколко пъти дневно. Това се е случило и в деня на постъпване на делото за КТБ.

Софтуерът Law Choice многократно е критикуван и заради ниското си ниво на сигурност.

400 дела на ден влизат с количка в кабинета на Богдана Желявска. Тя е заместник-председател на Софийския градски съд и през компютъра й вече 5 години минава разпределението на всички дела на гражданското и търговското отделение.

Съдия Желевска разказва, че всеки път при блокиране, системата се рестартира и след това всичко започва отначало.

„Много ми е писнало! Да ви кажа много ми е писнало, защото делата стават все повече и повече”, откровено споделя магистратът.

В деня на постъпването на делото за КТБ документите показват, че е имало 47 процента загуби на интернет пакетите във вътрешната мрежа на Софийския градски съд.

Отговорът от доставчика е кратък – също е констатирал загуба на връзка за около 5 минути.

Според съда, всички в сградата на Съдебната палата искат да се смени тази система. Решението е в ръцете на ВСС. А до като умуват висшите магистрати, съдът не може да направи нищо.

„Ако се въведе централизирана система, за нас е най-добре, защото ние няма да носим никаква отговорност и няма да бъдем упреквани както сега сме упрекнати за някакви сривове в системата”, посочи зам.-председателят на СГС.

Не може да се започне и ръчно разпределяне на делата, защото Богдана Желявска ще си тръгне с образувано дисциплинарно производство.