Актуализацията на бюджета на здраве, приета на първо четене от парламента във вторник, поставя под въпрос лечението на 1,5 милиона българи. Причината е, че „ремонтът” включва допълнително средства само за болниците - и нито лев за аптеките.

Парите за аптеките, които отпускат лекарства по Каса на пациентите, пък ще свършат до средата на септември. Какво ще се случи след това остава загадка.

Един живот

9 000 лв. на всеки 6 месеца - толкова струва животът на Анета Драганова. Още в детска възраст й откриват ревматоиден артрит. Лечението й е скъпо, а ако не го прилага, рискува да остане скована. „Моята скованост, която ме възпрепятства, отминава за 3-4 часа, т.е. ако стана в 8:00 часа, аз ще бъда раздвижена около 12-13:00 часа, което е пречка за работа”, обяснява пациентката.

Спомня си как преди години държавата временно спряла да поема лекарствата й, а тя нямала пари да си ги плаща сама. В продължение на три години не успява да напусне дома си, тъй като остава скована.

Кошмарът й може да се повтори, защото аптекарите казват, че първото нещо, което ще спрат да зареждат, са скъпоструващите лекарства. „Ние, като не можем да ги купуваме, не може и да ги отпускаме на пациентите”, обяснява магистър-фармацевтът Петя Жекова.

Складовете на едро вече знаят, че или ще секнат поръчките, или ще трябва да доставят лекарствата и дълго време да чакат парите за тях. „В здравеопазването се смята, че тези, които се занимават с лекарствени продукти, печелят много и трябва да издържат здравната система, което е пълна порнография", категоричен е Владимир Найденов, който е собственик на склад за лекарства.

Така остава вариантът пациентите да извадят цялата сума от джоба си и да платят лекарствата си.
Нещо, което Анета не може да си позволи. „За да успявам да си погасявам това лечение, аз трябва да работя за заплата, която да надхвърля 5 000 - 6 000 лева”, посочва тя.

Ако не се намерят пари, в ситуацията на Анета могат да се окажат още 1,5 милиона пациенти.

След като депутатите гласуваха на първо четене актуализацията на бюджета на Касата, управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова заяви, че ще се намерят буфери, така че и болници, и аптеки да работят спокойно през октомври и ноември. Засега обаче това е само обещание на думи.

Сметките за месец декември със сигурност са под въпрос и най-вероятно ще се разплатят с бюджета на 2015 г., което означава, че догодина следва същият сценарий, а именно - Касата да започне с дефицит, който най-вероятно ще набъбне и пак ще се търсят възможности за запълването му.