Мораториумът върху кредитите ще води до увеличение на общата сума, която в крайна сметка трябва да бъде изплатена по заема, въпреки че лихвите няма да се увеличават, а и не се предвиждат друг тип наказателни такси. Това показа проверка на bTV.

Причината - по-дългият период, в който ще се обслужва заемът.

Колко по-висока ще е общата изплатена сума зависи от това дали ще се разсрочи плащането на цялата вноска, което включва и лихвата, и главницата или само за главницата.

Зависи и от това дали ще се използват всички 6 месеца отлагане, които са позволени или някаква част от тях. Съветът на консултантите от „Моите пари"“ е да се плаща колкото е възможно, а отлагането да е възможно най-кратко.

Ето и конкретен пример за ипотечен заем от 100 хил. евро със срок за изплащане 25 години и лихвен процент 4 на сто.

Снимка: iStock

При редовно плащане в края на срока, когато приключваме отношенията с банката общо изплатената сума по кредита би била 158 350 евро.

Ако решим да отложим плащането и на лихвата, и на главницата за пълните 6 месеца, които правилата позволяват, то тогава заради удължаването на времето, в което плащаме сметките ще платим над 161 600 евро или оскъпяването на кредита, заради мораториума ще е над 3300 евро.

Снимка: iStock

Ако разсрочим само главницата и продължим да плащаме по лихвата, то тогава сметките показват, че кредитът ще ни излезе с почти 2000 евро повече.

И още едно изчисление - този път на една от банките у нас. При кредит от 100 000 лева, 4% лихва и срок на кредита 25 години - ако се обслужва редовно трябва да се върнат 158 351 лева. Лихви и такси не се променят.

С пълен гратисен период и разсрочване и на лихвата, и на главницата общата изплатена сума накрая е с 2000 лева повече. Това е оскъпяването на кредита за допълнителните 6 месеца.