И президентът Румен Радев сезира Конституционния съд (КС) с искане за установяване на противоконституционност на четири члена от Закона за частната охранителна дейност (ЧЗОД), които регламентират охраната на урбанизирани територии като вид частна охранителна дейност.

По-рано същото направи и главният прокурор Сотир Цацаров.

В мотивите си президентът посочва, че общественият ред е ценност, а по Конституция и закон за опазването му  се грижат определени органи на публичната власт.

Държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората в населените места, вкл. в т.нар. урбанизирани територии. Възможността, която дава ЧЗОД на търговски дружества да извършват действия по охрана на урбанизирани територии, по същество е отказ от страна на държавата чрез нейните изпълнителни органи да осъществява възложените функции по охрана на обществения ред“, посочва Радев в обръщението си към Конституционния съд.

Според държавния глава риск има и в това, че в обновеният ЗЧОД няма изискване служителите, които се грижат за опазването на обществения ред, да са политически неутрални и да се ръководят единствено от закона, както в МВР.

Между аргументите му са и липсата на специфични изисквания и конкретика относно патрулирането и комплекса специфични дейности, които ще бъдат прилагани за защита на имуществото и населението в урбанизираните територии.

Вижте всички мотиви на президента тук.

Вижте и видеото: