Нов видеоклип, за който се твърди, че е заснет от униформен, показва предполагаемия конфликт между бившия кандидат-депутат от ДБ Виктор Иванов и столични полицаи. Клипът се разпространява неофициално.

Иванов обвинява униформените в полицейски призвол. Основното му твърдение е, че полицаите са искали да му направят обиск, без да се легитимират.

На видеото виждаме група мъже – едните полицаи, а другите са цивилни. В началото на клипа един от мъжете се легитимира като „инспектор Баев“.

След това започва да говори друг мъж, който твърди, че униформеният не се е легитимирал пред тях. Мъжът се притеснява „дали не е мутра“.

„Това, че не сме се легитимирали не отговаря на действителността. Лицето си търсеше да успее да ни провокира, с оглед на усложнената политическа обстановка да се поддадем“, обясни инспектор Баев от Четвърто РУ.

Униформеният добави, че е направил видеото, защото е усещал, че срещу него има провокатори.

„Ако сме допуснали грешки, ще понесем необходимото наказание. Това, че задържаният е имал политическо минало, не е основание към него да бъде подхождано привилегировано. Полицията трябва да реагира равностойно спрямо всички граждани“, каза служителят на Четвърто РУ.

Виктор Иванов заяви, че се надява МВР да имат практика да заснемат как протича всеки обиск и да разполагат със запис на цялата ситуация. И допълни, че ако се докаже, че униформените не са допуснали грешка, е готов да понесе всички законови последствия от действията си.

А от МВР разпространиха подробности за полицейската проверка в нощта срещу 3 декември. Двама служители на Четвърто РУ предприели обход на градинката при бившата баня „Лозенец“.

„Движейки се по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, непосредствено до изхода на подлеза, двамата виждат трима мъже, говорили на висок глас. Един от тях обяснил, че има в себе си марихуана, която възнамерява да изпуши вкъщи. Тогава полицаите подходили към извършване на проверка на тримата. Легитимирали се, а мъжете представили документи за самоличност. Един от тях опитал да ги провокира, обиждал ги, което наложило да му бъдат поставени белезници. В момента, когато следвало да бъде настанен в служебния автомобил, един от мъжете категорично отказал, започнал да се държи грубо и арогантно. При предприетите действия да бъде настанен в полицейската кола, той ухапал служителя по крака“, се казва в съобщение на МВР.

Инспектор Баев каза, че в подобна ситуация отново би реагирал по същия начин и призова действията на полицията да не бъдат използвани с политически мотив или с цел компрометиране.