Бивш кандидат-депутат се оплака от полицейски произвол в центъра на София. По думите му униформените не са се легитимирали, когато са поискали да обискират него и приятелите му.

От полицията отхвърлят твърденията и казват, че мъжът е проявил агресия като ухапал техен колега.

Видео, застено през нощта на събота срещу неделя в центъра на София, показва един от мъжете на клипчето Виктор Иванов, който е бивш кандидат-депутат на "Демократична България". По думите му той и двама негови приятели са спрени за проверка, когато излизали от подлеза на НДК.

"Спряха ни за обиск. За притежание на забранени вещества", каза Виктор Иванов.

"Автопатрул, обхождайки градинката забелязва три лица видимо употребили алкохол. Като виждат униформените едното лице казва на неговите приятели, че в него има марихуана, която ще изпуши вкъщи", каза началникът на 4 РПУ комисар Християн Тонев.

Иванов твърди, че искал униформените да се легитимират, а те не го направили. От полицията - отричат. Според бившия заместник-ректор на Академията на МВР не е необходимо органите на реда да показват служебен документ, ако на униформата си имат значка.

"Значката е напълно достатъчна, за да бъде идентифициран всеки полицай. Тя е с индивидуален номер и така може да се провери всеки", каза Милен Иванов.

"За възпрепятстване на полицейска проверка са му сложени белезници и е отведен към служебен автомобил. Там той започва да се дърпа, опитвайки да бъде качен. Лицето ухапва по дясното коляно единия колега", добави Тонев.

"Те твърдят, докато съм с белезници, че съм нанесъл телесна повреда на длъжностно лице чрез ухапване на глезена. Което означава, че кракът на полицая е бил в моята уста, ако е истина, а аз твърдя че не е", обясни Иванов.

Между униформените и Иванов се стига до напрежение, а накрая белезниците са шракнали.

В крайна сметка униформените са успели да откарат Иванов в 4-то Районно управление. Според мъжа у него не е имало забранени вещества.

По случая е образувано досъдебно производство.