Община Девин обяви частично бедствено положение за селата Осиково, Чуреково и Михалково заради усложнената обстановка и затруднения достъп.

Пътят за Осиково все още е непроходим, като има сериозни наноси. Хлябът за селото се прехвърля през компрометирания участък с фадромите, които са на терен. Движението по пътя Девин – Кричим е възстановено.

Към момента няма данни за бедстващи и пострадали хора.

Междувременно вече втори ден продължава битката със свлачищата след пороите в Родопите. Частичното бедствено положение в Чепеларе остава в сила, след като огромно скално свлачище и земна маса затвориха и в двете посоки пътя за село Забърдо и Чудните мостове.

Пътят е единствената връзка на село Забърдо и неговите 500 жители със света.

Работата по разчистването на скалната маса започна още вчера, но ще са нужни няколко дни, за да бъде разчистено и обезопасено платното.

Свлачището не е ново, то се е активирало още преди месец, когато общината дава 32 000 лв. за временно укрепване. Поставя обезопасителни мрежи, които обаче сега се късат заради тежката скална маса. Според общината са нужни половин милион лева за трайно укрепване на свлачището.

Днес заради проливните дъждове имаше и авария на магистралния водопровод, който водоснабдява 4 села и 1500 жители. Обещанието на общината е до края на деня водоснабдяването да бъде възстановено.

От общината съветват туристите да не използват пътя, за да стигнат до Чудните мостове.

Разчистването може да започне едва когато времето се успокои, а по-късно днес в Родопите отново се очаква да вали.

Край Габрово река Янтра излезе от коритото си тази нощ. Само за час в района над кв. „Ябълка” са се излели между 30 и 35 л. дъжд. 300 метра от улицата са напълно унищожени. Наноси от дървета, боклуци и камъни са запушили дерето, което е трябвало да отведе стичащата се дъждовна вода в реката.

Пострадали хора няма, наводнени са избени помещения.

В Тетевенско ситуацията се нормализира.

Равносметката от пороите са удавени животни, повредени пътни настилки и наводнени домове. Хората в с. Градежница и днес продължават да изпомпват вода от мазетата и разказват за загубите в стопанствата си.

Това е трето наводнение в Тетевенско само за това лято. Според местните жители причините за зачестилите беди е масовата сеч на дървесина в горите.