„Изключително семпъл и повърхностен“ – такъв е проектът на ГЕРБ за нова Конституция според бившия депутат от РЗС и бивш съветник на премиера Борисов по борбата с корупцията Яне Янев. Пред БНР той коментира, че са необходими промени в много от аспектите на основния закон и сегашните текстове на управляващите могат единствено да предизвикат дискусия.

„Предполагам, че те имат друг – истински, всеобхватен вариант, съобразен с новите реалности на времето, в което живеем. Моето мнение е, че, ако само заради тези текстове искат нова Конституция, ми се струва нелепо. Проблемите в сега действащата Конституция са страшно много - тя е 7 пъти променяна и 70 пъти тълкувана (…) Те не могат да бъдат решени с тези текстове, които са заложени в проекта на ГЕРБ“, посочи той.

Според него "неща, които целият народ одобрява, в проекта на ГЕРБ не съществуват“: Не може да има селективна мандатност - да речем за президента, за главния прокурор, а да няма мандатност за народните представители, за общинските съветници и за кметовете, които до такава степен вече са втръснали и безпомощни, че е безсмислено да стоят на тези постове. (…) Няма нито една конституция в Източна Европа, чието правителство, да речем както е от нашата Конструкция, може да бъде отстранявано от 121 депутати, а да бъде избирано от 66 народни представители".

Според Янев премиерът не е могъл да се пребори с корупцията и олигархията в страната именно заради основния закон в страната: „Защото моделът е сбъркан. Тази държава, в която работим, чрез тази Конституция няма как да не доведе до такива огромни и тежки корупционни проблеми. Корупцията е функция на това как работи цялата правоохранителна система и съдебната система“.