Френският посланик в България Флоранс Робин коментира проблемите, цитирани като основни аргументи за продължаващите масови антиправителствени протести у нас.

Без да засяга въпроса за самите демонстрации, тя заяви следното:

„За да продължи да гори европейският пламък в страната, е необходимо да останем бдителни по въпроси като върховенството на закона и свободата на словото в името на една устойчива и необратима правова държава, в съответствие с поетите от България ангажименти при присъединяването й към Европейския съюз.“

Изказването на френския дипломат беше част от поздравителния й адрес по повод националния празник на Франция – 14 юли.

Традиционните чествания на посолството бяха отменени заради пандемията от коронавирус, а Флоранс Робин се обърна към българи и французи чрез видео на официалната фейсбук страница на дипломатическата мисия.

Тя е първата жена посланик на Франция у нас след демократичните промени и зае поста през септември миналата година.

Припомняме ви, че посолството на САЩ у нас излезе с позиция вчера по повод протестите в България. В нея се казваше, че всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона.

"Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона".