Бързите антигенни тестове и на десетимата българи, пристигнали тази вечер от Република Южна Африка на ГКПП "Дунав мост" при Русе, са отрицателни, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Сънародниците ни пристигнаха малко преди 19 ч. на граничния пункт "Дунав мост" с микробус. Трима от тях са от Русе, а останалите - от София.

Всички българи са ваксинирани и нямат притеснения за здравето си.

Въпреки че резултатът им е отрицателен, всеки от тях ще бъде поставен за 10 дни под карантина.

„Ако са отрицателни, ще бъдат поставени за 10 дни под карантина в дома си или място, което ще посочат, като задължително следва да изпратят от 10-ия до 12-ия ден от влизането си в страната резултат от PCR тест“, обясни Анелия Борисова, старши специалист в РЗИ-Русе. 

Въпреки близо 13-часовия полет българите стъпиха на родна земя в добро настроение. Разказват, че са научили за възможността да се приберат с румънски самолет случайно.

Една от пътуващите е Миглена Христова от Русе. Притеснила се, когато разбрала, че полетът й е отменен. След това научила от българските новини, че Румъния организира полет за своите сънародници от ЮАР.

"Разговаряхме с посолствата на България в ЮАР и в Румъния. Всички бяха много организирани. Благодарим на външното министерство на Румъния, че ни извозиха. В ЮАР обстановката е много спокойна и няма такъв стрес, както е в България. Всички сме здрави, поне така се чувстваме. Ще спазим карантината, тъй като това са правилата", каза Христова.

Неделина от София, която също е една от пътниците, обясни, че на място там не е имало паника. Тя е била на почивка в ЮАР.

"Обадиха ми се от България, за да ми съобщят за полета. Благодарна съм на румънските власти и на посолствата на България в ЮАР и в Румъния за бързата организация. Целта беше да се приберем. Всички българи са качени с отрицателен PCR-тест на самолета", каза Неделина, но пита как сега да се придвижат до София.

От Русе българите се прибраха по домовете си с транспорт, осигурен от близките им.