Българите, евакуирани от Южна Африка, пристигнаха в Русе. Те бяха ескортирани от автомобил на посолството ни в Букурещ. На граничния пункт „Дунав мост“ им бяха направени бързи антигенни тестове. Те ще останат 10 дни под карантина.

На „Дунав мост“ сънародниците ни бяха посрещнати от своите близки.

Те благодариха на румънското външно министерство, че са ги приели и са ги извозили. Допълниха, че не са платили нищо. Някои от тях разказаха, че в ЮАР всичко е нормално.

Днес следобед сънародниците ни се приземиха със специален полет на румънската национална авиокомпания „ТАРОМ“ във военна база 90 в Букурещ, вместо на летище "Хенри Коанда", както бе обявено първоначално. 

Мярката е била предприета заради риска от заразяване на фона на опасенията, предизвикани от варианта „Омикрон“, посочи румънската телевизия Диджи 24.

Списъкът на пътниците включва 70 души, от които 46 румънски граждани (включително спортна делегация от град Бая Маре), 18 европейски граждани (десет българи, четирима испанци, трима поляци и един унгарец) и шестима граждани на трети страни (четирима грузинци, един австралиец и един новозеландец, които са част от екипа спортисти от Бая Маре и имат местожителство в Румъния), съобщиха от румънското МВнР.