И правосъдният министър Цецка Цачева се оказа с апартамент, купен от "Артекс Инженеринг". Имотът се намира в луксозна сграда в столичния кв. „Изток”. Според брокери цените на имотите в района се сред най-високите в София – около 2000 евро на квадрат.

От Антикорупционния фонд изчислиха, че цената, на която Цачева е закупила жилището, е в пъти по-ниска от пазарната.

Справка в Службата по вписванията показва, че за около 200 квадрата е заплатена сума от 286 000 лева. Съседен апартамент с подобна квадратура е продаден по същото време на цена почти 40% по-висока.

Пред bTV Цачева коментира, че имала ангажимент да доплаща на „Артекс”. Тя сама ги е потърсила, след като е видяла изкопа на строежа в квартала, в който живее.

– Това, за което вие говорите като сдобиване, е в груб строеж, който е незавършен. С поето задължение към фирмата да доплатя стойността между акт 15 и акт 16, уточни Цачева.

– Към тези 285 000 ще добавите още колко?

– Мисля около 220 000. Различна е пазарната цена на един имот, който е завършен.

– Ако аз бях минала покрай този изкоп щях да получа същата цена?

– Това е въпрос на политика на дружеството. Бихте могла да получите и много по-ниска.

– В смисъл дружеството е избрало да ви продаде на тази цена, защото сте вие?

– Това са пазарни оценки.

– Една цена, после друга – изглежда като да ви се налага да се оправдавате.

– Не мисля така, аз благодаря на фирмата, че проявиха разбиране и ме изчакаха – към онзи момент аз нямах средствата изцяло.

Цачева ще опише всички плащания в декларацията си пред Сметната палата.

Подобна сделка е сключил и Вежди Рашидов.

Според Антикорупционният фонд фирмата на Вежди Рашидов – "Рашидов Пропъртис" ООД, е купила апартамент и два гаража с обща площ 155 квадратни метра за цена от 90 000 евро или 580 евро на квадратен метър.

В разпространена позиция до медиите, Рашидов казва, че парите му са честно спечелени и обявени публично.

И още, Вежди Рашидов заявява, че още през 2009 г., преди да стане министър на културата, е декларирал имуществото и средствата пред Сметната палата. 

"През 2009 г., преди да стана министър на културата, по закон съм си декларирал имуществото и средствата пред Сметната палата и те и до днес са публично достъпни."