„Така че за мен това е едно административно мероприятие, което за съжаление само показва защо българското общество продължава да няма доверие, че българските прокурори имат достатъчна професионална независимост, за да им се гарантира обемът от власт и инициатива, които те искат“ – така председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов коментира пред журналисти в парламента протеста на прокурори в София и страната срещу премахването на специализираното правосъдие и други предлагани промени в системата.

„Този протест е поредният, организиран административно от прокуратурата и е време българските прокурори, ако искат обществото да има доверие да упражняват огромната власт, която имат, да покажат истинска независимост, включително от йерархията, която ги организира“, каза още Иванов, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че работа на парламента е да уреди статута на съдебната власт и да приеме съответното законодателство и това не може да бъде намеса в независимата съдебна власт, защото така работи демокрацията.

Той отбеляза, че широк дебат по темата за специализираните съдилища има от 2011 г. Това, което искаме да направим, е един закон, който да се прилага еднакво към всички, независимо кой какъв е. Оттам нататък конвенционалните съдилища и прокуратури да си вършат работата, добави председателят на ПГ на „Демократична България“.