„Демократична България“ ще вкара за гласуване решението за военна помощ за Украйна в залата на Народното събрание, съобщи Христо Иванов. Той допълва, че е необходимостта от коалиционен съвет преди това е отпаднала, тъй като „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“ са променили позициите си.

„Всяка политическа сила ще трябва да заеме позиция с „да“ и „не“, посочи още Иванов в интервю пред БНР.

До момента в Народното събрание са внесени три предложения за подобно решение – на ДБ, на ГЕРБ и едно на „Продължаваме промяната“, в което става въпрос за хуманитарна, финансова и техническа помощ. Само в документа от „Демократична България“ изрично е посочено, че става въпрос за военна помощ.

„Заявките на ГЕРБ и ДПС и позицията, която заеха ИТН в последната публикация на лидера им в социалните мрежи, говорят за това, че има възможност тази версия да мине при гласуване в зала“, каза Иванов.

В интервюто съпредседателят на ДБ потвърди, че партията ще изпрати свой представител на посещението в Киев по-късно през седмицата. Иванов припомни, че от партията имат последователна позиция за войната в Украйна и как трябва да изглежда българският национален интерес. „България има пряк прагматичен интерес Украйна да успее да отблъсне руската агресия“, каза Иванов.

„Руската агресия е предизвикателство срещу целия международен ред, тя е агресия и срещу интересите на България. Не става въпрос за морални призиви, въпреки че и това го има, но конкретен, реален, прагматичен български национален интерес - да бъде защитен международния като ред на правила, а не като ред на силата“, каза той.