В парламента днес започнаха преговорите между "Има такъв народ" и "Демократична България" в търсене на подкрепа за кабинет. Около час беше достатъчен на двете формации да достигнат до една обща цел, до консенсус за провеждане на съдебна реформа, а именно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, предсрочно освобождаване на състава на ВСС и закриване на структурите на спецправосъдието.

Разговорите между „Има такъв народ” и „Демократична България” започнаха в Народното събрание с поздрав и продължиха с поставяне на условия:

„Ние искаме, ако има правителство, за което ние даваме подкрепа, то да положи усилия максимално да се отдалечи от ДПС. Как това ще се случи е въпрос на визия на мандатоносителя. Ако не се случи, ще имаме възможност пак да разговаряме.

Ще стигнем до един ден, в който ще трябва да гласуваме, ако в този ден някой от елементите, който да ни убеди да гласуваме, не е налице, ще решим съответно”, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Тук не е търсена коалиционна подкрепа, така че ще ви помоля да спрете да спекулирате с това ДПС. Те биха могли да гласуват за това правителство, и БСП, и ДПС, и „Демократична България” и „Изправи се, ние идваме”, ако виждат в политиките, които ние смятаме да провеждаме, виждат себе си.

Така или иначе, ако има правителство, то обективно ще бъде правителство на една политическа партия, което означава в известна степен – правителство на малцинството. Това няма да е коалиционно правителство. Ако случайно постигнем обща визия и има кабинет, може да започнете да броите изчегъртането на ГЕРБ отзад напред като тайминг – от 100, 99, 98, 97 – до 0“, допълни Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

"На този етап това, което за нас беше важно, е да установим, че сме си поставили едни и същи политически цели, че сменяме Гешев, че сменяме Висшия съдебен съвет, тоест, ако може, това е цел която си поставяме, че трябва да има дълбока реформа в прокуратурата и в правосъдието, че всички тези органи-бухалки трябва да бъдат по един умен начин, както каза г-н Йорданов, елиминирани, тоест гледаме в една и съща посока, заяви Христо Иванов.

По думите му най-смисленото и здравословно нещо е да се състави правителство с първия мандат:

"Ще положим всички разумни усилия да го направим, без да правим компромиси с това, което сме обещали на избирателите, добави той.

„Има такъв народ” и „Демократична България” не са обсъждали имена и назначения, включително и участие на част от служебните министри в новия кабинет. Двете формации се надяват, че тази среща е първа от поредица за съгласуване на позиции.

Утре партията партията, която спечели предсрочните парламентарни избори, ще се срещне с хората на Корнелия Нинова и Мая Манолова, а в неделя са разговорите с ДПС.