„Отново станахме свидетели на същия проблем. Беше обявено, че нещо наречено „Коалиционен съвет“ е взело решение за изгонването на протестиращите от „Орлов мост“. Това е много притеснително, защото виждаме, че определена полицейска операция се планира по политическо нареждане от партиен орган“, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов във видео във „Фейсбук“.

„Трябва да кажем, че по конституция в България има определени институции за опазването на реда и прилагането на закона и сред тях не фигурира нещо, което е наречено „политически съвет“, заяви Иванов и добави, че „Валери Симеонов не е част от изпълнителната власт“ и „някаква тричленка е взела решение“, в резултат на което „по тъмна доба“ е премахнат палатковия лагер на „Орлов мост“, макар че такива действия трябва да се извършват през деня.

С такива действия се руши Конституцията на България, смята съпредседателят на „Демократична България“.

Христо Иванов коментира и защо е бил повикан на разпит в СДВР.

„Прокуратурата се е сезирала за петното червена боя върху фасадата на Съдебната палата, но не и по сигнала, който аз внесох“, каза бившият правосъден министър Христо Иванов.

Снимка: Скрийншот \"Фейсбук\" / Христо Иванов

Той е бил разпитван по започнало досъдебно производство, повод за образуването на което е станало именно петното с червена боя върху сградата, появило се на 3 август. Става въпрос за деня, в който Христо Иванов внесе сигнал във връзка с един от изтеклите аудиозаписи, на които се чува глас, наподобяващ този на премиера Бойко Борисов.

„Тогава внесохме сигнал, че в този запис премиерът разказва как е планирал с Гешев и Цацаров конкретна операция. Това повдига тежки съмнения за нарушения на Конституцията, за упражняване на политическо влияние върху прокуратурата, за използването на правомощията на прокуратурата и на службите за провеждане на изборна кампания на една от политическите формации“, коментира Иванов.

Според него „прокуратурата явно е гледала моето включване във „Фейсбук“ и е забелязала зад моето рамо, че на фасадата на Съдебната палата има петно боя. Сезирала се е за петното червена боя, но не и за сигнала, който аз внесох“.

Нямало реакция и по другия му сигнал за главния прокурор Иван Гешев и по неговите думи никой не се интересува от „петното върху  българското правосъдие“.

Иванов обясни, че са съдействали на институциите и са донесли видеозаписа на диск, както са им го поискали.