Подалият оставка председател на "Да, България" и избран за народен представител в 50-ото Народно събрание от 24 МИР Христо Иванов няма да бъде депутат, както заяви, като изпълни всички процедури в Конституцията и Изборния кодекс.

Той ще положи клетва и веднага след това ще подаде заявление за предсрочно прекратяване на пълномощията му, съобщиха от "Да, България".

От партията посочиха, че след приключване на изборния ден компетентният орган, пред който следва да се подаде оставка, е Народното събрание.

Наложената практика за подаване на заявление пред Централната избирателна комисия (ЦИК) за заличаване от кандидатските листи след приключване на изборния ден не отговаря на процедура, предвидена в Изборния кодекс.

"Тя е била подлагана на обществен дебат и критики и ние последователно сме настоявали да бъде преустановена", обясниха от "Да, България".

Деветимата депутати от "Да, България", част от групата на „Продължаваме промяната - Демократична България“, няма да подкрепят никакво правителство, излъчено от новия парламент. Това е решено на национален съвет на формацията.

Другият партньор в коалицията обяви преди два дни, че каквото и правителство да предложат от ГЕРБ-СДС, те няма да го подкрепят.

Днес лидерът им Кирил Петков заяви: "Без нашето участие в консултациите Борисов не може да стане премиер, както се надяваше преди изборите. Няма да е премиер."

Само преди пет дни Христо Иванов подаде оставка като председател на „Да, България“.

Той заяви, че няма да се кандидатира отново като председател на партията. Няма да бъде и народен представител на 50-ото Народно събрание.

„Искам да създадем възможност за отваряне на нова страница“, каза още той.

Христо Иванов уточни, че ще продължи да подкрепя „Да, България“.