„Имам една добра новина за избирателите на ПП-ДБ. Без нашето участие в консултациите Борисов не може да стане премиер, както се надяваше преди изборите. Няма да е премиер“, написа съпредседателят на „Продължаваме промянатаКирил Петков във Фейсбук.

Преди два дни ГЕРБ предложи формулата на властта – експертен кабинет без Бойко Борисов за премиер и с ключови министри за първата политическа сила.

Кирил Петков подчерта, че всеки глас за ПП-ДБ е бил глас срещу „Борисов-премиер“.

„Това е ваша победа. Откакто се появи „Продължаваме промяната“ - млада партия, само на три години, Борисов така и не успя да влезе в любимата си роля, колкото и да му се искаше. Така че има смисъл. Продължаваме напред“, добави още Петков.

На 13 юни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде заявка за кабинет с първия мандат, доминиран от ГЕРБ във важните министерства - на външните работи и на отбраната.

Той подчерта, че правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ и подчерта, че самият той няма да се кандидатира за министър-председател, за да се ускорят възможностите за преговори.

В петък Кирил Петков каза, че независимо какво правителство предложи Бойко Борисов, ще бъдат ясна опозиция.

По думите на Петков ПП ще бъдат ясна и конструктивна опозиция, като ще подкрепят всички политики, които са „за“ Европа и „против“ корупцията.