Кристиан Таков живя дълго с болестта и отказа да се пречупи. Въпреки че му бяха казали, че има три месеца, беше успял да победи рака, а когато болестта се върна, той отказа да се пречупи и пази. Знаеше, че въпросът не е колко време имаш, а как го уплътняваш. Това сподели Христо Иванов за покойния доц. Кристиан Таков.

Преди три седмици юристът е бил готов дори да се кандидатира за ВСС. „Ако беше отишъл на изслушване в правна комисия какви неща щяхме да чуем, какъв морален тласък щеше да бъде за тази прогнила система”, посочи Иванов.

„Таков беше символ на върховенството на правото. Той обичаше да прави разликата между върховенството на правото и закона. Казваше, че трябва да браним върховенството на правото от закона. Активен гражданин, с позиция, който наистина беше за пример за много от нас”, заяви бившият държавен глава Росен Плевнелиев.

Иванов сподели, че познава Таков като приятел и учител. Като легенда в университета, оставил много красиви текстове и показал, че не бива да се мълчи пред лицето на злото.

Плевнелиев добави, че когато Таков е започнал да работи като член на правния му съвет го е предупредил за болестта и той е бил наясно. „По никакъв начин това не промени и отношението му към работата, дори го мотивираше. Факторът време имаше друго измерение, той съзнаваше, че оставя следи.”

Оценката за него идва от младите, тези, които той запали и им посочи посоката като един съвременен будител, добави той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!