„Демократична България“ ще участва активно в разговорите с „Има такъв народ“. Фокусът е първият мандат и се радвам, че ни предстоят разговори“, каза Христо Иванов в началото на консултациите при президента Румен Радев.

По думите му от ДБ са готови да дадат своя принос дали като коалиционен партньор или участник, който да дава подкрепа отстрани. Не изключват и възможността да бъдат опозиция.

Снимка: Ладислав Цветков

„Първият мандат се падна на ИТН. На този етап разговор за персони няма да стои, важното е как да формираме трайна парламентарна конфигурация“, каза още Христо Иванов.

В думите си към ДБ президентът Румен Радев коментира всички предизвикателства, които стоят пред страната ни.

„Искам да пресека всички спекулации – не, не искам кабинет на всяка цена. Президентът не е и не може да бъде архитект на дена управляваща коалиция. Но аз настоявам този път, преди да говорим за следващи предсрочни избори, да изчерпим всички опции на диалога и търсенето на консенсус“, каза Радев.

Снимка: Ладислав Цветков

„Българският избирател ни даде сложна задача за решаване и тя съответства на сложния момент. Народът не даде на никой самостоятелна възможност да управлява. Той ни показа с по-ниската избирателна активност, че очаква ние да поемем цялата отговорност, а не до безкрай да връщаме топката“, отвърна Христо Иванов.

„Ние можем да бъдем и опозиция. Дори добронамерена опозиция. Не на всяка цена ще дадем подкрепа, защото нашата подкрепа не е наша, а тя е на избирателите. Много внимателно ще дадем подкрепата си и то само за нещо, което може да върви напред“, категоричен е Иванов.

След консултациите

След консултациите при президента Христо Иванов заяви, че ако им бъде поискан, от ДБ са готови да дадат министър за кабинета, но не и ако „виждат кабинета на ИТН като потъващ кораб“.

На въпрос дали се притесняват от заявката, че ИТН ще разговаря и с ДПС, Христо Иванов отговори, че това е право на мандатоносителя. „Нас би ни притеснило ако ДПС останат в разговора и бъдат част от крайната конфигурация“, уточни той.