„Датата 4 април е добра дата за нас, „Демократична България“ щеше да е готова и за 28 март. Ние сме във висока степен на готовност за явяване на тези избори, на които искаме да представим програма, с която да очертаем алтернативата на сегашния модел на управление“.

Това заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов, след като държавният глава Румен Радев днес подписа указ за провеждане на парламентарния вот на 4 април.

По думите на Иванов в обръщението си днес президентът е изброил голяма част от направените от „Демократична България“ предложения за промени в Изборния кодекс.

То напомни, обединението предложи законови промени, така че да бъде въведено видеонаблюдение и стрийминг на единна платформа на броенето на бюлетините и съставянето на протоколите от секционните избирателни комисии, също и гласуване по пощата, за което формацията е внесла законопроект през 2018 г.

„Всеки, който днес твърди, че не е имало време гласуването по пощата да бъде въведено, което да реши проблема на съгражданите ни, които могат да бъдат поставени под карантина,  и на българите в чужбина, трябва да обясни защо не са разгледани законопроектите ни. Те трябва да обяснят защо 2 години бездействаха“, заяви Иванов.