Православните християни отбелязват днес Голямата Задушница. В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) се извършва помен в чест на мъртвите.

Според традицията се посещава гроба на починалите и се прелива с вино. Раздава се жито и храна за „Бог да прости".

Житото е символ на възкресението, защото по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре. Виното е символ на кръвта на Иисус Христос. Запалването на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия.

В неделя са Месни Заговезни, седмица след които започна Великденският пост.

Всички Задушници през годината са винаги в съботен ден, когато Иисус Христос бил също покойник и с тялото си е бил в гроба. За една календарна година обикновено Задушниците са четири - преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден.

На 22 февруари във всички храмове на Българската православна църква и гробищни паркове ще се отслужат помени за покойниците по повод първата Голяма Задушница за годината.

Столичната община осигурява днес допълнителни превозни средства на градския транспорт във връзка християнския обичай, съобщават от пресцентъра на общината.