Днес е Неделя Месопустна. В народния календар празникът е известен още като Месни заговезни. Отбелязва се винаги осем седмици преди Възкресение Христово и слага началото на подготовката за Великия пост. Това е последният ден, в който се разрешава месо. Затова трапезата е богата и около нея се събира цялото семейство.
Традицията е жива във врачанското село Ребърково.
Влизаме в дома на Филка Цветкова – домакинята, която разказва как някога за празнували Неделя Месопустна.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
„Добре дошли, цяла нощ не съм спала, за да приготвя тази трапеза“, посреща ни тя.
„Едно време на този ден отивахме при кръстниците – младите семейства. Носихме кокошка, питка, баница и вино“, обяснява Филка.
Тя гледа домашни кокошки, а изминалото лято – по съседски със своя приятелка отглежда и прасе.
А поканените на трапезата ни разказват, че на масата обичат да слагат и жито на днешния ден, за да се чувстват сякаш и близките им, които вече са си отишли, са с тях.
Сред тях е и Ели – секретар-библиотекар на читалището в селото. Тази седмица тя има и друг празник – отбелязва 100 години на тази културна институция.
„В нашето село е традиция всяка година да се прави Месни заговезни, Сирни заговезни и всички друго празници. Традициите се предават от големи на малки и всички се събираме и сме задружни“, казва тя.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK