Днес е Неделя Месопустна. В народния календар празникът е известен още като Месни заговезни. Отбелязва се винаги осем седмици преди Възкресение Христово и слага началото на подготовката за Великия пост. Това е последният ден, в който се разрешава месо. Затова трапезата е богата и около нея се събира цялото семейство.

Традицията е жива във врачанското село Ребърково.

Влизаме в дома на Филка Цветкова – домакинята, която разказва как някога за празнували Неделя Месопустна.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

„Добре дошли, цяла нощ не съм спала, за да приготвя тази трапеза“, посреща ни тя.

„Едно време на този ден отивахме при кръстниците – младите семейства. Носихме кокошка, питка, баница и вино“, обяснява Филка.

Снимка: bTV

Тя гледа домашни кокошки, а изминалото лято – по съседски със своя приятелка отглежда и прасе.

Снимка: bTV

А поканените на трапезата ни разказват, че на масата обичат да слагат и жито на днешния ден, за да се чувстват сякаш и близките им, които вече са си отишли, са с тях.

Сред тях е и Ели – секретар-библиотекар на читалището в селото. Тази седмица тя има и друг празник – отбелязва 100 години на тази културна институция.

Снимка: bTV

„В нашето село е традиция всяка година да се прави Месни заговезни, Сирни заговезни и всички друго празници. Традициите се предават от големи на малки и всички се събираме и сме задружни“, казва тя.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK