Целият християнски свят очаква радостната вест за раждането на Спасителя. В православните храмове се отслужват празнични литургии.

Вярващите палят свещи и отправят молитвите си пред иконите на Богородица с Младенеца.

Днес е последният ден на Рождественския пост, в който на празничната трапеза има нечетен брой само постни ястия.

Точно в полунощ всички християни ще се поздравят с "Честито Рождество Христово" – едно ново начало и надежда за всеки мирянин.

Точно в 18 ч. започна празничната Света литургия, която се нарича утреня, в храм "Свети Александър Невски". Тя е оглавена от патриарх Неофит в съслужение с архиереи и духовници от Софийската Света митрополия. Негово светейшество благослови православните християни и целия български народ в навечерието на Рождество Христово. Ето какво каза той на влизане в катедралния храм.

„Да бъдат около бъдника щастливи, честити, с вяра в утрешния ден и с много постижения в нашия живот. Трябва да помислим колкото е възможно повече за тези, които имат нужда и които вярват, че ще получат доброто, което те очакват”.

Днес Светият синод обнародва и традиционното Патриаршеско и Синодално Рождественско послание към българския народ.

Снимка: Ладислав Цветков

В него се казва още: "В този свят и пресветъл ден светата Православна църква ни призовава, като подражаваме на Всещедрия и Всемилостив Бог, и ние щедро да отворим нашите сърца, и да сторим всичко, което е по силите и възможностите ни, та между нас да няма никой самотен и без надежда."

Утре в 9:30 ч. сутринта Негово Светейшество ще оглави и празничната Рождественска литургия в храм "Свети Александър Невски", на която са поканени всички вярващи.

Снимка: Ладислав Цветков