Днес е Благовещение. Денят, в който архангел Гавриил съобщава благата вест на Дева Мария, че ще роди Спасителят Иисус Христос. Това е един от големите християнски празници в навечерието на Великден, който се почита както от православните, така от католиците и протестантите.

В църквите из цялата страна бяха отслужени празнични богослужения.

На Благовещение се отбелязва и храмовият празник на столичната църква "Света София". Там патриарх Неофит избра да отслужи Светата Златоустова литургия заедно с архиереи от Светия Синод и храмовото духовенство.

„Нека с радост да празнуват този светъл празник и всички повярвали в Христа Иисуса да бъдат радостни на тоя ден, с много надежди и благи намерения. За много години”, каза патриарх Неофит.

Снимка: Ладислав Цветков

Вярващите дойдоха да се помолят пред иконите на Божията майка за здраве и успех в добрите начинания. Те приеха и Свето причастие след края на Светата литургия. Духовниците поздравиха и всички, които празнуват днес своя имен ден.

„Това е идеята и основата на празника, който се надяваме да бъде и една блага вест за всяка една човешка душа, да тръгне по Бога, да обича Бога и да бъде близо до Църквата”, заяви епископ Поликарп.

Благовещение е и християнският Ден на майката. Въпреки че сме във Великия пост преди Възкресение Христово, на днешната празнична трапеза е разрешено да има риба.