Секретарят на българския клуб в Охрид „Цар Борис III” получи българско гражданство от вицепрезидента Илияна Йотова. Тя лично връчи българските документи за самоличност на Пендиков на официално събитие в Гербовата зала в президентството.

„От днес ще се ползваш от защитата на българската държава. От днес ставаш гражданин и на ЕС. В основата на българската Конституция е вярата в човешките ценности, в равноправие, търпимост и справедливост“, каза Йотова, след като връчи документите и определи Пендиков като смел млад човек, който е останал верен на българския си произход.

„Днес всеки има право на своята идентичност. Има право да я защитава“, каза още тя и се обърна към македонските власти с искане българското малцинство да бъде записано по-скоро в конституцията на съседката ни и сънародниците ни да бъдат признати в Северна Македония.

Християн Пендиков благодари на българските лекари и власти за грижата към него, както и на жандармерията, която все още осигурява неговата охрана.

„Чувството е по-спокойно, че мога по-спокойно да ходя в Северна Македония, където ми предстоят съдебни процеси. Знам, че ме защитава държава като България, когато реално получавам ежедневно заплахи за живота ми“, каза Християн Пендиков.

Той планира да учи в България „Международни отношения и човешки права“.

Припомняме, че Пендиков беше нападнат и пребит в края на януари пред заведение в Охрид, заради отстояването на своето българско самосъзнание. Той беше транспортиран от българските власти у нас и се лекуваше в столичната Военно-медицинска болница.