Докладът на Европейската комисия доказва, че няма разлика в качеството на храните за Източна и Западна Европа. Тази теза застъпи изпълнителният директор на Сдружение "Храни и напитки България" Яна Иванова в ефира на "Важното, казано на глас" по bTV радио.

Вчера Европейската комисия излезе с доклад за т.нар. „двоен стандарт“ при храните. Храни от една и съща марка се продават с различен състав в държавите от Евросъюза, сочи доклад на Европейската комисия, след тестването на 1400 продукта в 19 държави. 9 % от продуктите са се различавали по състав, въпреки еднаквите опаковки. Други 22 % с различен състав са имали сходна опаковка. 

Според Иванова има разлика в рецептите, но това не се отразява на качеството на храните. Това, че има различни рецепти, е в резултат на стремежа на компаниите да адаптират своите рецепти, като се съобразят с обективни причини, посочи изпълнителният директор на Сдружение "Храни и напитки България". По думите й това е допустима и минимална разлика, която в никакъв случай не е по оста Изток - Запад. Компаниите наистина полагат усилия да адаптират рецептите , но това е в стремежа да бъдат по-полезни на потребителите, допълни Иванова. Тя коментира още, че поторебителят постепенно приема един по-здравословен продукт, но това не може да стане на мига. 

Иванова беше категорична, че потребителите няма да останат доволни от унифициране на рецептите, защото това може да доведе включително до повишаване на цените. Ако един човек е свикнал да пие кафе с три лъжички захар, а един ден всички трябва да го пият с половин, не мисля, че ще е доволен европеецът, даде пример директорът на сдружението. Според нея ако производителите бъдат задължени да прилагат една и съща рецепта, ще се повишат цените и може да се стигне до фалити на предприятия.