88 милиона тона храни в Евросъюза отиват на боклука годишно. Всички те са годни за консумация. Няма точни данни колко храна се изхвърля у нас годишно, нито какви са причините за това. Оценка ще направи нова програма, която ще набележи и мерки за справяне с проблема.

А иначе в ЕС, към който и България принадлежи, данните отчитат, че най-голям принос за разхищението на храна, имат домакинствата. Те или купуват повече стоки отколкото могат да консумират или не четат правилно етикета върху тях. На този фон много хора продължават да гладуват.

Безплатна топла храна дават социалните кухни. За супа в такава идва и Любен. пенсията от 220 лева не му стига

От хранителната банка отчитат, че количеството на дарените храни, които стигат до нуждаещите, намалява. За две години са паднали до 152 тона на година. Обясняват го със задължението на фирмите да поставят маркировка, че храната е дарение.

Снимка: bTV

Експерти отчитат, че за загубите на храни у нас вина имат и потребителите.  20 на сто не разбират правилно етикета "най-добър до".

А той означава срок за качество за свежест, цвят вкус, затова дори да премине този срок  редно е да се отвори опаковката да се опита, тя може да се консумира и не е опасна, просто качеството и е намалено, каза Светлана Черкезова, Център за оценка на риска по хранителната верига.

Храната се изхвърля ако на етикета пише "използвай преди" и срокът е преминал - тогава тя може да е опасна за консумация, уточняват експертите.