Хотелиери от Странджа поискаха да бъдат включени в програмите за лечение и рехабилитация на пациенти, които са преболедували коронавируса. Те твърдят, че районът е сертифициран за климатолечение.

В миналия век Малко Търново било известно със санаториум за лечение на бронхити, но базата сега е в разруха.

Снимка: btvnovinite.bg

Димитър Стоянов се мести със семейството си заради лечебните свойства на въздуха. 

"Когато дойдох тука през 1989 г., имаше 180 легла в така наречения тогава профилакториум, а това беше звено за долекуване на неспецифични белодробни заболявания от типа на астми, бронхити и т.н.", спомня си той.

Мъжът идва заради малкия син, който боледува често от бронхит или пневмония. Детето му спира да боледува, а той се надява в града отново да заработи санаториумът.

Снимка: btvnovinite.bg

Различни туристически организации се обединиха с официални писма до Министъра на здравеопазването с искане Странджа да бъде включена в програмите за долекуване на преболедували COVID-19.

Местата за настаняване на туристи са затворени или пред затваряне, като един от хотелите в село Граматиково.

Снимка: btvnovinite.bg

"Много се надявам тази програма да подпомогне изключително много къщите за гости, хотелите", отбелязва Галина Коджабашева, управител на хотелска база. Готови са да изготвят пакети с нощувка, закуска, обяд и вечеря, а някои предлагат фитнес и спа.

От Здравното министерство са приветствали идеята, предстои да се изработи национална програма за пациенти с усложнения след COVID-19.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!