Призовавам колегите да се подготвят за стачни действия, защото действията на управляващите във всички сфери водят до проблеми за туристическия сектор и не се издържа вече. 

Това заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов.

Според него неяснотите около противоепидемичните мерки са довели до отлив на туристи и персонал от курортите. 

От организацията поискаха оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. 

„Възмутени сме от неправомерните изказвания на здравния министър. Той вече ни нанесе непоправими щети и особено на морските хотели и заведения, подчерта още Налбантов. Заради противоречивите му сведения и изказвания, хората в най-големите ни пазари тази година – Румъния, Украйна и Молдова вече отменят резервации за септември месец. На хората не им става ясно какво иска да каже, излъчва противоречиви сигнали и това води до притеснени и отлив“, допълни Налбантов. 

По думите вече има напуснали чужди и български служители, защото се притесняват, че ще бъдат накарани насила да се ваксинират. 

„Работниците напускат и уплашени заради новите мерки, които се планират, с притеснения, че секторът отново ще бъде неглижиран и оставен да обере парсата без подкрепа и компенсации, и затова предпочитат от рано да си търсят друго поприще“, каза  председателят на БХРА Георги Щерев. 

От браншовата организация коментират още, че служебното управление на туризма не се е захванало с проблемите в сектора, а „говорят общи приказки“.