Предложените от правителството мерки за подпомагане на служителите на бизнеси, които са принудително затворени, не са достатъчни, заявиха от хотелиерска и реторантьорска асоциация (БХРА).

Държавната помощ предвижда работниците, на които се налага да излязат в неплатен отпуск зарази COVID-19, да получават до 24 лв. на ден като финансова помощ.

От БХРА уточняват, че при 20 работни дни сумата е 480 лв., а минималният осигурителен праг в сектора вече е 810 лв. По думите им при тази мярка не става ясно кой ще плаща осигуровките на служителите – работодателят или държавата.

„Според действието на сега предложените социални мерки е предвидено помощ до 24 лв. да се получава от служителите единствено за периода от 29 октомври до 31 декември. Ако този срок на мярката е, за да се предвиди финансовата помощ в рамките на настоящия бюджет и ще бъде продължена и догодина, това трябва да е ясно. Защото обстановката към момента е такава, че вероятността да се затварят принудително бизнеси и през 2021 г. остава висока“, обосновават се от БХРА.

От организацията настояват още в случаите, когато икономическата дейност на туристическите предприятия се замразява временно със заповед на министър, държавата да поеме разходите за наем, ток, вода, отопление, както и 100% от дължимите трудови възнаграждения на заетите лица по трудов договор, здравните и социалните им осигуровки, а работодателят да се освобождава от задължението да заплаща данъци и такси за съответния период.

От БХРА предлагат при заразен персонал, който има доказани положителни тестове за COVID-19, заведенията да могат да се самокарантинират и сами да затворят обекта, като в този случай бъдат подпомогнати от държавата като принудително затворените бизнеси.

„В момента голяма част от заведенията работят при намален персонал и затова служителите се застъпват всеки ден. При един заболял реално всички останали служители трябва да бъдат поставени под карантина, а заведението да затвори, за да гарантира сигурността и безопасността на своите клиенти“, допълват още те.

Предлага се още да бъде отпускана помощта за период от 14 до 28 дни, според продължителността на задължителните карантини. Искането е да се подпомагат само тези служители, които не са в болничен и нямат доказан коронавирус, но не могат да изпълняват работните си задължения заради задължителна карантина.

„Мярката да се разшири и за служителите на половин работен ден, като за тях максималната помощ да бъде 50% от тази, предвидена за работещите на 8-часов работен ден. По този начин ще се подпомогнати нощните заведения, барове и дискотеки, чиито служители работят на 4-часов работен ден“, обясняват от БХРА.