След като днес в ефира на "Тази сутрин" ви показахме как хотел завзема последния незает плаж в курорта с чадъри и шезлонги, се намеси областният управител на Бургас. Той нареди плажните уреди да бъдат махнати.

Поставянето на чадъри и шезлонги на ивицата за безплатно ползване, но без разрешение от властите, предизвика напрежение.

Стигна се и до импровизиран протест.

„Един хотелиер, на хотела, който се намира там горе, над нас, дойде и си разположи шезлонгите и чадърите с табелки, за да може да си добави стойност на хотела“, каза Кръстьо Пеев.

„Ние на този плаж нищо не извършваме от гледна точка на търговска дейност. Те са безплатни, това е безвъзмездна услуга и няма абсолютно никакъв контрол или ограничение на ползването“, каза Марио Дачев, управител на хотела.

Според хората така се ограничава възможността за ползване на ивицата, хотелиерът контрира - ползва се добрата практика от чужбина.

"Винаги сме били обвинявани, че България не предоставя качествен туристически продукт, обвиняват ни и по една или друга причини винаги се обяснява защо ходели българите в Турция и в Гърция“, обясни Радостин Дачев, собственик на хотела.

Тази малка пясъчна ивица по документи се води брегоукрепване и през по-голямата част от годината тук съществуват само камъни.

Туристите също реагират разнопосочно.

Кметът на община Несебър е направил проверка по сигнал и е изпратил документите към областния управител, тъй като брегът е държавна собственост. 

Проверка на Областната администрация в Бургас е установила, че според кадастралната карта и кадастралните регистри на община Несебър пясъчната ивица не е регистрирана като морски плаж и представлява част от морското дъно, което съгласно закона е публична държавна собственост.

Пясъчната ивица се обособява като такава само през летния сезон и постоянно се променя. През останалото време от годината е морско дъно и това е причината тази част от крайбрежната ивица да не е обособена в поземлен имот и регистрирана като морски плаж, посочват от там.

„Разполагането на чадърите и шезлонгите върху пясъчната ивица е нерегламентирано и без правно основание“, категоричен е областният управител.

„Още днес ще издам необходимите предписания за премахването им в тридневен срок. Ако това не бъде извършено, ще издам заповед за изземване на заетата площ по реда на чл. 80 от Закона за държавната собственост.“, допълни още Стойко Танков.