Патриарх Неофит беше приет в столичната болница „Токуда“. Негово Светейшество е в стабилно състояние и се чувства добре.

Постъпил е за изследвания, съобщиха от Светия Синод. Патриарх Неофит е хоспитализиран вчера.

„Негово Светейшество и неговите близки изразяват желание да не бъде обезпокояван и да бъде запазено неговото лично пространство“, обясниха от „Токуда“.

От Синода опровергаха публикации, че патриархът е в тежко състояние и призоваха медиите да не тиражират „съмнителни новини“. „В момента е в стабилно състояние и се чувства добре, като благодари на всички за вниманието и молитвата“, допълниха от духовната институция.

Рутинните изследвания потвърди и старозагорския митрополит Киприян: „Нищо обезпокоително няма в неговото състояние, нека се молим за неговото здраве, за да продължи да ни напътства“.

Новината, че патриархът е в болница разтревожи вярващите в Русе, където той 11 г. беше начело на епархията. „Той е един достолепен, високо уважаван, изключително приятен и харизматичен човек, и високо ценен духовник“, каза Миглена Парашкевова.

За здравето на патриарха се помолиха и в митрополитската църква Света Неделя. Вярващите изпратиха молитви и още добри пожелания.

И bTV желае на Негово Светейшество здраве и дълголетие.