Напрежение възникна сред хората с увреждания. На първото заседание на новия орган - Съветът за наблюдение на политиките, стана ясно, че социалните помощи по новия Закон се разминават с очакванията на хората.

Снимка: btvnovinite.bg

През 1974 г. при инцидент в казармата Ангел Пенев губи изцяло зрението си. Прекарва 45 дни в кома и няколко месеца в болница.

Става ясно, че няма да прогледне отново. И така вече 45 години е с над 90% намалена работоспособност с право на чужда помощ. Когато разбира, че предстои реформа, очаква и неговите социални помощи да достигнат заложените в новия закон близо 200 лева. Оказва се обаче, че за него са предвидени 87. 

"На практика никакво повишение нямам. 7 лева ако не се лъжа. Как да го усетиш? А не съм само аз", обяснява Ангел Пенев.

В подобно положение са още над 30 000 души. По-малката част от тях са военноинвалиди, а останалите получават друг вид пенсия. Според Мая Манолова - председател на новия съвет за наблюдение и национален омбудсман, ощетени има. Но социалният министър Бисер Петков е категоричен - реформата не е в ущърб на никого.

"Никой не взима по-малка сума сумарно от тази, която е получавал през 2018 г.. Вероятно съветът ще направи препоръка и този въпрос отново ще бъде дискутиран следващата година - за по-справедливо разпределение”, заяви министърът.

На заседанието ангажимент пое и здравният министър Кирил Ананиев. За недоволните от получения процент ТЕЛК - няма да има краен срок, в който да поискат ново освидетелстване.