Обсъждат се новите правила за личен асистент за хора с увреждания. До момента почти 50 000 души са поискали оценка.

1200 от тях - с цел да се прецени нуждата от личен асистент, като 300 оценки на нуждаещи се вече са готови.

Снимка: btvnovinite.bg

Тези обаче, които получат личен асистент по новия ред, от септември ще се лишат от други социални плащания.

Ивета и Мариана обмислят да се включи в новия механизъм за предоставяне на лична помощ. Създаването му беше основна цел на дългогодишните протести на майките. За да получат личен асистент по него, хората първо трябва да поискат да им бъде изготвена оценка на потребностите, в която освен нуждата от асистент се посочват и полагащите се с него часове на месец.

Ивета е с детска церебрална парализа. Сега нейната майка и е личен асистент по общинската програма. Мариана Гевурова, майка на Ивета, обмисля да се включи в новия механизъм за лична помощ, когато приключи договора й по общинската програма.

Снимка: btvnovinite.bg

След оценка на потребностите се подава заявление в общината. Хората ще избират асистента си сами или съвместно с доставчика на услугата. На сайта на общината ще има публичен списък с кандидатите. Асистентите ще получават минималното възнаграждение през 2019 г. 

"Ивета обича да е с различни хора, вече съм й омръзнала ужасно много, вече 17 години, това наистина е така", споделя майката.

Със заявлението до общината, хората се съгласят да им бъде отнета част от месечната помощ за дете с увреждане, която се дава за асистент,  а ако са възрастни - добавката за чужда помощ към пенсията. Причината - не може да има двойно финансиране на една и съща услуга.

Снимка: btvnovinite.bg

Общински служители ще контролират предоставянето на услугата,  която  тръгва на есен.  Проверки в домовете ще има поне веднъж месечно, включително за удовлетвореността на потребителите.

Общественото обсъждане на наредбата ще приключи в края на юни. Така че от юли ще е възможно хората да подават заявления в общините , за да получат асистент на есен.