Хората с увреден слух вече ще имат равен достъп до услугите, предлагани от Централната железопътна гара в София – две гишета са оборудвани с таблети за връзка с жестомимичен преводач.

От днес на тях всеки човек с увреден слух ще може да получава информация за разписанието на влаковете и да си купува билети. Досега те трябваше да комуникират със служителите писмено.

Снимка: bTV

„Тази платформа е изключително лесна за използване – коментира жестомимичният преводач Силвия Маринова. – Глухият човек застава на гишето, посочва стикера, който обозначава, че трябва да се работи с човек с увредено зрение, касиерката му подава таблет, на който трябва да избере бутон за видеожестов превод. Така се прави връзка с преводач от колцентър, казва какво иска, а преводачът го предава с глас на касиерката. Ако има да се уточняват подробности, преводачът го чува и го предава на купувача“.

Такава услуга ще се предлага скоро и на жп гарите на Варна и Бургас.

Тази събота, 23 септември, международната седмица на хората с увреден слух ще бъде отбелязана с благотворителен базар на площад „Батенберг“ в столицата. Той започва в 10 ч. сутринта, а вечерта започва концерт с изпълнения, достъпни както за хора с увреден слух, така и за чуващи.