Хиляди деца са под карантина и броят им се увеличава с всеки изминал ден. Поради това в 8 области у нас ще бъдат въведени по-строги мерки срещу COVID-19.

14% от учениците в София са под карантина. Очаква се от понеделник учениците в София да минат на ротационно обучение. Такова решение взеха и в Бургас. В Благоевград, Сливен и Нова Загора децата ще учат изцяло онлайн. 

20 400 деца в София са под карантина, защото са заразени или контактни на болен с COVID-19. Това са 14% от всички ученици в столицата.

Процентът на карантинирате учители и ученици расте навсякъде, заедно със заболеваемостта. В едно от столичните училища например част от паралелките са с променено разписание и по-малко часове на ден, защото в момента няма кой да преподава по някои предмети.

Така настъпващата зараза стана причина в най-засегнатите области да се обмисля дистанционно обучение за част от класовете.

Голямото дете на Юлия Йорданова вероятно ще остане у дома от понеделник. Майката не смята, че онлайн обучението е ефективно и за двете й деца.

"Предпочитам, ако е болна да си остане вкъщи, ако е здрава да ходи на училище. Изцяло дистанционно обучение не е в полза на децата нито във втори, нито в трети, имам и в шести клас дете“, заяви Юлия Йорданова.

Баща на три деца, Николай Ханов пък подкрепя дистанционното обучение. При предходните вълни децата му са учили онлайн, но се връщат обратно в класните стаи след ваксина срещу COVID-19. Макар че това го успокоява, според него при този брой заразени присъственото обучение спира да е ефективно. 

„Децата казват, че една голям част от учителите ги няма. На заместника заместникът му бил болен. На практика учебният процес върви с пресекулки. Учители преподават със симптоми“, обясни Николай Ханов.

В столичното 35-то училище в момента има 10 паралелки под карантина. В някои класове са останали под 10 ученици. У дома пък са 18 учители.

„Много е трудно, разместваме часове. Най-трудно е в начален етап, защото именно там са най-много болни учители“, съобщи Татяна Вълчева, зам.-директор на 35-о СОУ „Добри Войников“.

И иска да са онлайн.

„Няма да се налага това непрекъснато размесване. Колегите, които са карантинирани, но не са болни, биха могли от вкъщи да поемат част от часовете“, допълни Татяна Вълчева.

На този етап мярката се обмисля за част от класовете в областите с по-висока заболеваемост.

„Учениците от 1. до 14., както и 7. и 12. клас се обучават в присъствена форма. Така беше предвидено и в националния план, да има ротация. Ако се стигне до четвъртия етап, вероятно такова решение може би ще се вземе на национално ниво“, каза доц. Ангел Кунчев.

Мерките ще бъдат обявявани няколко дни по-рано, за да се даде време за реакция както на гражданите, така и на бизнесите.

На този етап мерки на национално ниво не се предвиждат.

Но на локално се обмислят в областите с най-висока заболеваемост - това са Благоевград, Бургас, София-град, София-област, Видин, Перник, Стара Загора и Пловдив.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!