Хиляди абонати на столичната „Топлофикация” все още са без парно и топла вода. Голямата авария от неделя не е напълно отстранена. Днес възникна нова авария и от утре пак ще има квартали на студено.

За част от абонатите - новините не са добри. Не е изключено в "Слатина", както и в част от "Дружба" 1 и 2 и утре да няма парно и топла вода. Там топлоподаването е спряно изцяло, защото след основната авария, продължават да възникват нови проблеми.

В квартал "Младост" от утре пак няма да има парно, както и в "Студентски град", "Витоша" и "Дървеница".

„В момента тези квартали, с изключение на високите части на „Студентски град” и „Младост” 4 имат нормално топлоподаване, но от утре във всичките тези 5 квартала ще бъде спряно напълно топлоподаването, няма да има нито топла вода, нито парно за срок от 48 часа. Ще направим всичко възможно този срок да бъде по-кратък”, заяви инж. Росен Флоров, директор на Топлофикационен район „София-Изток“ към „Топлофикация-София.

По правило абонатите, останали на студено за повече от 48 часа, могат да поискат да бъдат обезщетение. От "Топофикация" увериха, че ще приспаднат от сметките на абонатите дните, в които са останали на студено.

Пускането на парното за едни води до нови аварии за други. При пълненето на инсталацията има нови спуквания на тръбите. Така дори там, където официално парното е пуснато, масово радиаторите останаха ледени - като в дома на Ирина Борисова в "Младост" 4.

„От неделя няма нито топла вода, нито парно”, категорична е тя.

Така им се налага да къпят 4-месечно бебе и 2-годишно дете, като топлят вода с електрическа кана. Тази вечер е по-студено и ще трябва да включат и отопление.

„Алтернативата е токът, което означава висока сметка следващия месец, което пак не е добре”, отбелязва Ирина.

Тя изчислява, че са без парно повече от 48 часа, и се надява да бъдат компенсирани. Подобни неустойки са предвидени  в наредбата, по която работи „Топлофикация”.

„Ако аварията не е отстранена в рамките на изискуемите 48 часа  дружеството дължи неустойка. Ако например закъснението е 3 часа, неустойката ще бъде в размер на 3 часа”, отбеляза Дора Томова - "Контрол и решаване на спорове", КЕВР.

Според дружеството към момента няма основания за това, но всеки, който има претенции, може да се обърне към „Топлофикация”, за да потърси правата си. Kъм момента няма сграда, която е 48 часа без топлоподаване, казаха от дружеството.

Енергийният регулатор очаква детайли около аварията, за да прецени има ли основания „Топлофикация” да плаща неустойки.