Магистрала "Хемус" вероятно няма да бъде готова до 2024 г., както обещаха предишните управляващи. Това съобщиха от регионалното министерство. На този фон обвиненията между ведомството и ГЕРБ за строителството продължават.

Първата копка на магистралата е направена през 1974 г. от Тодор Живков. 47 години по-късно "Хемус" не е завършена. Според регионалния служебен министър една от причините е, че магистралата се проектира „на парче“.

Само на три от общо 9 участъка в момента се строи, защото само за тях има разрешително за строеж. Отчуждителни процедури бавят процеса.

След близо месец забавяне новото ръководство на "Автомагистрали" ЕАД вече е регистрирано.

Пари за светлото магистрално бъдеще

В момента строителството е на отсечката от Боаза до Каленик. В участъка влизат лот 1, 2 и 3.

675 милиона лева пък е сумата, която предишното ръководство на държавното предприятие „Автомагистрали“ е раздало авансово на строители за участъци, които нямат строително разрешително, обяви служебният министър.

„Вие знаете ли изобщо кога ще се случи това строителство. Докато почнем да строим и фирмите фалират, дали пък няма да ни излезе висока тази цена“, коментира министър Комитова.

Снимка: bTV

На този фон, един от договорите е с фирма за озеленяване и напояване на част от магистралата, която дори още не съществува.

Даже е изгодно

Пред bTV освободеният вече изпълнителен директор Стоян Беличев каза, че според него в авансовото плащане няма нищо нередно, а напротив - дори е изгодно: „Това е най-адекватното управленско решение, което сме можели да вземем, защото така генерираме невероятни икономии затова, че сме дали аванс и сме фиксирали цените към онзи момент. Сега цените са със 100 – 120 пъти по-високи”.

Бившият зам.-министър на регионалното развитие Николай Нанков пък защити липсата на банкова гаранция, като посочи, че законът позволява обезпечаване със застраховка: „Тук няма, както се казва, заровено куче по темата“.

Не и според сегашното ръководство на регионалното министерство, което ревизира действията на предшествениците си. Служебният министър отхвърли обвиненията, че се опитва да осуети строежа на магистралата. По думите на Комитова най-скъпият строеж е недовършеният.

Стаята на тайните

Днес станахме свидетели на още от разкритията на новото ръководтсво на автомагистрали – стаята, предназначена за спешна помощ в сградата на дружеството. В нея няма аптечка с лекарства, а масажиращ душ, спалня и безалкохолни напитки.

„Това е банята, това е спалнята. Имаме смарт телевизор, гардероб с кенчета газирани напитки, бонбони.  Някой да се изкъпе, да си почине и евентуално и за секс“, коментира председателят на Съвета на директорите на „Автомагистрали“ ЕАД Десислава Христова.

Снимка: bTV

Новото ръководство е изискало видеозаписи от камерите в коридора, който води в стаята, но такива няма повече от четири дни назад.