Очаквано хазартният бизнес се обяви срещу идеята на финансовото министерство за облагане на печалбите от хазарт. От бранша се оплакват, че това ще доведе до намаляване на приходите в хазната и ще стимулира залозите "на черно".

Подобно на данъка върху лихвите от депозити, ведомството на Симеон Дянков обмисля да облага и печалбите на играчите в казината. Идеята обаче не е обсъждана нито с бизнеса, нито с Комисията по хазарта.

„Това е една идея, едно предложение за един допълнителен приходоизточник за бюджета, който естествено не се харесва на бизнеса, защото това ще отблъсне някои играчи, които са свикнали години наред да не плащат данък”, казва Калоян Кръстев.

Отливът на клиенти е сигурен, но по-големият проблем ще бъде начинът на облагане, смятат от игралната индустрия.

„Влиза играч в игрална зала, купува чипове за 100 лв., изиграва 20 лв., останалите 80 отива да ги осребри. Ако това се счита за печалба и той знае, че трябва да плати данък върху тях, то би било много неблагоприятно за българските играчи и чуждите туристи”, смята Ангел Ирибозов.

Хазартният бизнес у нас отчита 30% отлив на клиенти в казината и игралните зали след влизането в сила на пълната забрана за пушене. От 750 игрални зали в цялата страна 20 са затворени.