Над 2 милиарда лева ще изхарчат българите по Коледа. По прогнози на икономисти, ще харчим и повече пари, взети като бързи кредити.

Под коледната елха може да оставите по-голям и скъп подарък, който ще зарадва близките ви, но и след това може да ви излезе солено.

Малкият подарък пък освен по-скромен и от сърце, може да ви спести главоболия, особено ако се наложи да вземете бърз кредит с твърде висока лихва, който ще връщате дълго през новата 2018 г.

Оказва се, че тази Коледа има бум на бързи кредити, които гарантират одобрение дори при лоша кредитна история.

С подпис Ина Саева тегли 440 лева за коледен подарък – мобилен телефон. Одобрена е бързо, с лихва над 20%.

„Аз го взимам за 6 месеца, възможно най-бързо, за да е най-малко оскъпяването”, казва Ина.

Така тя ще плаща по 70 лева на месец.

Хиляди ще теглят до 600 лева за Коледа – най-често срещаната сума за бърз заем, показват данни на кредитните институции.

Хората теглят пари най-често за битова техника, юристът Ивелина Кавурска.

Преди празниците се наблюдава и бум на кредити, които предлагат нефинансови институции – те одобряват заема и при лоша кредитна история. Затова сами трябва да внимаваме за лихвата, до допълнителните клаузи и такси.

„По много от листовките пише, че нямат никави лихви, не е така, има такси. Ако се стигне до невъзможност за плащане на всноските, да гледат какви са наказателните лихви”, съветва Пейо Майорски, председател на Инициативен комитет за защита на потребителите.

„Не на последно място бих посъветвала потребителите, да не се предоверяват, да не подписват договори с непълно съдържание”, допълни Ивелина Кавурска.

В дните до Коледа прогнозите са България да харчи по 200 милиова лева на ден.

Tреската за подаръци тече с пълна сила. Затова бъдете внимателни, когато задлъжнявате за празника.