Изпълнените електронни рецепти се увеличават, а предписаните антибиотици - намаляват. Такава е равносметката в първата седмица, в която онлайн предписанията действат.

Заради хаоса обаче се наложи депутатите от Здравната комисия да заседават извънредно. Там стана ясно, че за част от проблемите вече е намерено решение, а за други - тепърва ще се търси такова.

Беше отчетено още, че процентът обслужени е-рецепти расте - в момента той е около 65%. За сравнение, при лекарствата по НЗОК, които се предписват изцяло електронно от дълго време, делът е около 80%.

Снимка: bTV

Намаляват и анулираните рецепти. В началото те са били 11%, а вчера  - около 2%. Но сигналите за проблеми продължават.

Снимка: bTV

Желю Стефанов е диабетик и идва в аптеката за инсулин. На място разбира, че рецептата му е изтекла. Налага се джипито да пусне нова. „Идваш, но никой не ти давя заместител. Три месеца без инсулин - питате ли ме как живея“, отбелязва мъжът.

Проблемът при антибиотиците е още по-голям заради проблемите с кодовете, които може да са различни при едно и също лекарство. „Например ако се изпише антибиотик, който е отпаднал – той е бил по 10 таблетки в опаковка, а вече е по 14“, обяснява фармацевтът Йонка Христова.

От Министерство на здравеопазването са категорични - няма връщане към хартиената рецепта.  А в първата седмица на електронните рецепти се отчита спад в продажбата на антибиотици с около 25%, което е добра новина.

От ведомството на проф. Хинков обмислят да дадат възможност за предписване на антибиотици на хартия единствено на спешните медици. Очаква се също така проблемите в системата да бъдат разрешени следващата седмица.