Мораториум върху цените на тока, водата и парното. Парламентът гласува решението със задна дата от 1 януари тази година - точно в деня, в който енергийният регулатор публично обсъди поскъпването от Нова година.

От правителството обаче обявиха, че замразяването на цените е грешка и че ще бъде прегласувано. Създадената днес временна енергийна комисия се събра спешно, за да поправи недоразумението и реши мораториумът да се върне утре за ново разглеждане в залата.

По-рано през деня, без да знае за първото решение, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди поскъпването на парното, а след като разбра за мораториума, отложи разглеждането на тока.

Денят в НС започна с предложение за създаване на комисия за енергийната криза, когато ГЕРБ направиха изненадващ ход.

„Народното събрание налага мораториум върху цената на електроенергията, водата и парното. Цените остават такива, каквито ще бъдат към 1 януари 2022 г.“, заяви Десислава Атанасова от трибуната.

Също толкова изненадващо, мнозинството подкрепи опозицията и така 186 народни представители замразиха цените. „За“ гласуваха всички освен ДПС. Те обявиха, че за тях решението е противозаконно.

„Подложиха ви динената кора и вие се подхлъзнахте. Направихте най-големия популизъм, ще фалирате всички частни дружества, които пренасят електроенергия“, заяви Рамадан Аталай.

И кабинетът констатира, че решението е странно.

„Трябва да уточним, че всъщност бе повод и плод на едно смислово противоречие в предложението, отправено в НС. Комисията ще има задача да преразгледа и да изготви доклад за това дали това решение не трябва да бъде прегласувано“, заяви ръководителят на кабинета на премиера Лена Бориславова.

Тя допълни, че се обмисля временно ограничаване на правомощията на енергийния регулатор или промени в закона за енергетиката в рамките на 3 месеца. Дискусията обаче ще се води във временната енергийна комисия.

 „Комисия за енергийна криза и справяне с нея. Това е писано на „Гугъл транслейт“ или от някой, който не може да пише правилни изречения. Ще се окаже, че тя не знае какво прави и защо се е събрала“, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Атанас Михнев от „Продължаваме промяната“ отговори: „Изненадан съм, че няма криза, щом пак се иска вдигане на цените на тока. В първия ден на кабинета искат вдигане на тока. Трябва да се установи какво се случва и да запазим българите от енергийната криза.“

Решението беше подкрепено от коалиционните партньори на ПП. „Ситуацията с цената на тока е изключително сериозна. Хубаво е да намерим адекватно решение. Точно затова е създадена тази комисия“, посочи съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов и допусна мораториум върху цените.

„Възраждане“ също се обяви „за“, а ДПС се обяви "срещу" комисията.

„Старо парламентарно клише е, че ако искаш да отложиш решаването на един въпрос - създай комисия. Целта е да се прехвърли отговорност на Народното събрание“, посочи Хасан Адемов.

Всички си даваме сметка, че увеличение за битовите потребители от 1 януари е тежък удар за домакинствата“, това каза пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

За председател на новата комисия по енергийната криза беше избран Радослав Рибарски, тя ще работи един месец.