Хакерските атаки срещу мобилни телефони са се увеличили 400 пъти за последната година.

Тенденциите са, че хората използват смартфоните си като компютри, но не се грижат за тях като компютри, и атаките са се увеличили с 400% за една година.

Причината по-лесно да се проникне е липсата на грижа от собствениците. Някои от приложенията са фалшиви. По данни на „Касперски” и „Гугъл” има редица приложения, които могат да заразят вашето устройство и да го направят достъпно за злонамерени хора - това могат да бъдат както приложения от фенерче, приложения за клавиатури, така и обикновени аркадни игри. 

Aлександра Генадиева ползва мобилния си телефон за всякакви цели - комуникация , забавление и интернет банкиране. 

„Свалям приложения всекидневно и ми се е случвало да спре да работи, да забие”, казва тя. 

Възможно е да сме уязвими за вирус през мобилния телефон дори когато сваляме приложения от лицензираните платформи, твърди експертът по киберсигурност Ваня Палейкова. 

„Последният вирус се казваше „Пеещият кит” и достигна до 85 милиона телефона и 10 милиона се заразиха. Телефонът отваря денонощно реклами, без собственикът му да знае, от което печелят хакерите”, обясни тя. 

Последствията може да са болезнени за потребителя - цялата  кореспонденция в чатове, електронното банкиране и вашата локация са разкрити.

„Вирусът вижда целия трафик през телефона”, казва Палейкова.

Трите най-популярни начина да изложите телефона си на риск са свързване към обществени безжични мрежи, дупки в операционната система - те се използват успешно от хакерите, защото потребителите избягват да обновяват, и чрез заразени приложения – потребителите ги качват с охота, защото не обръщат внимание достъп до какви данни им иска приложението.

Снимка: btvnovinite.bg


Как разбираме, че телефонът ни е заразен? Батерията се изтощава по-бързо от обичайното, трафикът на данни или пък получаването на рекламни съобщения се увеличава или имаме инсталирани приложения, за които не знаем.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!