Антимафиотите разбиха международна организирана престъпна група, с участието на хакери, бивши и настоящи митничари – вътрешни лица. Арестувани са 23-ма души.

Разследването започва още през лятото на 2015 г. след сигнал на Агенция „Митници”. Имали съмнения, че става нещо нередно, а конкретните подозрения били, че се пренася дрога. Става ясно, обаче, че хакер е пробил системата на митниците.

Сред арестуваните са настоящи и бивши митнически инспектори. При претърсването у единия е открита крупна сума пари.

В основата на схемата са уменията на 22-годишен български хакер. Той създава софтуер, който при въвеждане в компютърните системи на Агенция „Митници” дава достъп до тях. Това е ставало със съдействието на трима действащи митнически инспектори и бивши техни колеги. Разследващите не уточниха от кои пунктове.

"Митническите служители са на оперативно ниво, такива, които имат достъп до компютърни конфигурации, които следва да бъдат заразени”, обясни зам.-директорът на ГДБОП Стефан Джолев.

Целта е била да се приключат митнически режими без да има реално движение на стоки. 

„Вирусът има за цел да манипулира компютърната система, информационната система на митниците, за да създаде виртуално впечатление, че този товар е преминал физически през страната”, заяви главният секретар на МВР Младен Маринов.

Фирмите са си спестявали дължимите мита и такси, а от друга страна държавата им е възстановявала ДДС по фиктивни сделки.

„Въпреки че стоките не влизат на територията на Република България, в България се „обмитяват”, т.е. приключват се официално транзитите, а в действителност такива стоки не са навлезли у нас”, допълни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Операцията се проведе на територията на София, Добрич, Варна, Драгоман и Калотина. Направени са обиски на над 100 жилища, офиси на фирми и кабинети в Централно митническо управление.

У арестуваните митничари са открити десетина ключове за банкови касети.

„И в тази касета са открити голяма сума пари, 80 000 евро, 45 000 долара, 10 000 лв. и около 30– 40 златни монети”, уточни Арнаудова.

Разследването продължава. Предстои да се изчислят и загубите за хазната от престъпната дейност, но според разследващи щетите вероятно са за милиони левове.

Групата е прилагала схемата и в други държави, където също тече разследване. Засега разследващите не казват в кои страни е прилагана.

В Македония има арестувани двама души, единият от които е митничар, съдействал на престъпната схема.