„Имаме общо решение в частта да гласуваме всички заедно. Заседанието на парламентарната група е утре следобед. Най-вероятно тогава ще вземем решение и ще го обявим.“ Това заяви заместник-председателят на ПГ на ИБГНИ Николай Хаджигенов пред БНР относно подкрепата за проектокабинета на ИТН.

Той се очаква да бъде гласуван идната седмица в парламента.

Хаджигенов коментира, че при всяко положение ще гласуват в зала.

Той уточни, че ИТН водят разговори с БСП: „С нас не. На нас ни показаха филмче със състава на Министерски съвет без структурата.“

В предаването „Неделя 150“ Хаджигенов определи като несериозен начина, по който партията на Слави Трифонов се опитва да прави политика „и предишния път, и сега“. Според него ИТН живеят с идеята, че са „единствени в Слънчевата система“.

„Такова силово налагане тип ГЕРБ, тип БСП в най-силните им години: "Ние сме единствени, непобедими и безсмъртни и ще направим каквото ние си решим, защото така сме си решили, най-малкото това го ядохме последните 20 години с ГЕРБ. Каква е разликата? Ще си направим собствен ГЕРБ“, коментира още Хаджигенов.

След експертните разговори с ИТН, предшествали персоналното представяне на кабинета, които по думите му са преминали добре, не са водени други, уточни Хаджигенов и коментира кандидат-министъра на вътрешните работи:

„Това е моментът, в който бягаме с писъци оттам. Предложението за министър на правосъдието е точно толкова потресаващо. Тошко Йорданов обвини Асен Василев в плагиатство, същевременно кандидатът му за вицепремиер има 80 страници, изплагиатствани от доцент от Юридическия факултет“, посочи Николай Хаджигенов. Според него Петър Илиев няма как да проведе мащабни промени, защото вероятно е „влизал в МВР само да си вземе личната карта.“

Според Хаджигенов е нужен човек като Бойко Рашков.

„Който не му пука, на който му стиска и който има нужната компетентност. Тази комбинация, а не масон и човек, който копира чужди документи в собствената си дисертация“, каза още Хаджигенов.

Според него двамата кандидат-министри Петър Илиев и Иво Атанасов „светят като крушки“.

„Малко ме напряга идеята имунолог за министър на образованието. Напряга ме до степен да не разбирам. Сигурно има някаква сериозна причина. Явно ми убягва“, обясни още той.