Кабинетът, предложен от „Има такъв народ“, ще бъде гласуван в сряда. Същевременно подкрепата за него засега не е достатъчна.

Проектокабинетът е бил внесен още вчера вечерта от президента в Народното събрание и ще бъде гласуван на първото възможно редовно заседание - в сряда. Но - подкрепата му засега е доста рехава.

Единствено БСП са декларирали известно сближаване на позициите с ИТН, докато напротив, партиите против се увеличават.

Официално това са ГЕРБ и част от ДБ. Неофициално се очаква цялата ДБ и ИБГНИ да обявят отрицателните си позиции в началото на следващата седмица.

Решението си за неподкрепа вече обявиха "Зелените", които са част от парламентарната група на Демократична България.

„Късно снощи нашето ръководство взе решение, че няма да подкрепи така предложения кабинет. Ние имаме четирима депутати“, заяви Борислав Сандов, "Зелено движение".

Останалите партии в коалицията "Демократична България" все още мълчат, но неофициално заявиха за bTV, че също ще гласуват против.

Така се очаква да гласуват и “Изправи се БГ. Ние идваме“. Тяхното решение ще бъде официално обявено в понеделник. То вече било ясно, но в групата решили да изчакат и да гласуват монолитно.

„Този път ще гласуваме анблок, както никога досега“, заяви Николай Хаджигенов, ИБГНИ.

А самото гласуване ще е на редовното правителствено заседание в сряда.

„Очаквам кабинетът на ИТН да бъде гласуван в пленарна зала на редовно заседание в сряда (11 август). От заявките на парламентарни групи разбирам, че за да обмислят решението си, искат малко време, което могат да използват до тогава“, каза пред БНР председателят на НС Ива Митева.

Партиите на протеста се опасяват, че за да мине кабинета от ИТН, ще опитат да предложат тайно гласуване. Това обаче щяло да срещне категорична съпротива от тяхна страна.

Междувременно реакции от левицата се появиха в социалните мрежи. Лидерът на БСП Корнелия Нинова написа във "Фейсбук", че "Ако всички не проявим разум, принципност, спокойствие и стабилност, наесен ще върнем Борисов."

"И днес продължават престрелките между представители на различни партии и внушения за всякакви договорки. Всеки е срещу всеки. Прави ли ви впечатление, че в последните дни един човек мълчи? Мълчи и вероятно доволно потрива ръце. Ако всички не проявим разум, принципност, спокойствие и стабилност, наесен ще върнем Борисов. А с него и модела му на управление, който и без това още не си е отишъл", написа лидерът на социалистите  в профила си в социалната мрежа.