Момиче и неговият брат близнак повече от месец живеят във финансирания с европари Център за настаняване от семеен тип във Велинград. Общо 15 деца с проблеми са настанени там. Две от тях са неподвижни, приковани денонощно в леглата си. В 90% от времето няма топла вода.

Три служителки подават сигнал до Агенцията за социално подпомагане за груби злоупотреби с евросредства. Платени са, например, 3500 лева за три пътувания от Велинград до Пазарджик. Разстоянието между двата града е 45 километра. Парите са платени на Общинската болница във Велинград.

Сумата е за превоз на децата от града, в който живеят, до центъра за настаняване с линейката на болницата. Бивша служителка обаче разказва, че във всички пъти, в които са докарвали деца, това се случвало с общинското бусче.

По фактури са купени дърва за огрев от Пловдив на три пъти по-висока цена, отколкото ги продават във Велинград. Пак по отчети са платени 12 000 лева за дрехи на децата. По документи са купени 50 зимни якета, а децата са 14. За служебното облекло пък на деветима служители са похарчени над 4000 лв.

Под всичко това стои подписът на кмета на Велинград - Иван Лебанов. Градоначалникът отрече да е одобрявал разхищения и за пръв път чува, че са платени 3500 лв. за пътувания.

Ръководител на проекта е Недялка Стефанова - директор на отдел Образование в общината. И тя не успя да обясни защо са плащани по 2 лв. за руло най-обикновена тоалетна хартия, например. Кметът увери, че виновниците ще си понесат отговорността. Недялка Стефанова твърди, че за всички дейности, осъществени от центъра, са издадени документи.

Зад всяко дете в центъра стоят пари от Европа. Според служителките това е причината момиче и неговият брат да стоят там, въпреки че средата влошава иначе леката форма на умствена изостаналост.

„Когато момиченцето ме вижда, започва да ме прегръща и да ме пита: Ние защо сме тук? Ние не сме луди. Вече започвам да си мисля, че на тези деца не се гледа на деца, на които трябва да помогнем, а като на ходещи касички”, казва служителка на центъра.

Мария Маркова разказва и за друго дете, което се държи в център, въпреки препоръките й да бъде изведено оттам, защото е опасно за себе си, но най-вече за околните. „Това дете всекидневно тормози, бие, гаси цигари в лицата на другите деца и нищо не се случва”, каза тя.

Децата са под непрекъснатото наблюдение на специалисти и се следи всяка промяна в състоянието им, уверява Правда Игнатова от Центъра. В същото време повече от половин година служителките стоят без заплати. Служителките от Центъра смятат, че не получават заплатите си, защото отказват да участват в схемата и да отчисляват пари за ръководителя на проекта Недялка Стефанова.  

Кметът извика един одитор по телефона и нареди друг да се върне от отпуск, за да започнат незабавна проверка на Центъра за деца с проблеми.

На фона на разходите, които се правят в Центъра, повече от месец ръководителката на проекта Недялка Стефанова отказвала момиче и брат му да получават джобни пари за закуска в училище, защото европрограмите не предвиждали. Вече им дават, а след срещата си с екипа на bTV, ръководителката на проекта Недялка Стефанова излезе в болничен.

Днес логопедът от Центъра Илияна Гешева разказа, че била подложена на ужасна сцена пред децата. Домакинката я нарекла крадла. "Получавам заплахи, че повече няма да получа работа по специалността, че, ако не напусна, ще бъда обвинена в насилие към децата. Чувствам се ужасно омърсена и използвана. Възползваха се от нашия труд и сега се чудят как да ни пресират, за да напуснем", каза Гешева.

В късния следобед в петък от Социалното министерство обявиха, че започват проверка по сигнала на bTV и обещаха да бъдат безкомпромисни към всички нарушения.