Започва реставрацията на някогашния емблематичен хотел "Париж" в София. Това съобщи собственикът на сградата пред bTV. Няколко десетилетия тя се руши, но за възстановяването на блясъка ѝ вече има план-график и осигурено финансиране.

Съдбата на хотел "Париж" не се различава от тази на други изоставени сгради в центъра на столицата.

„Изглежда по начин, по който не заслужава - грозен и даже опасен. Какво може да ми хареса въобще в тази фасада? Само дето не е паднала“, коментират граждани.

Спорове за собствеността и неглижиране превръщат хотел "Париж", който е част от недвижимото културно наследство на София, в поредната разпадаща се сграда.

„Тя беше оставена в пълна безстопанственост, наложи се да предприемем серия от действия. Наложихме и глоба от 50 хиляди лева“, коментира Здравко Здравков, главен архитект на София.

„Посещавал съм България много пъти. Минавал съм покрай сградата и впоследствие се запознах с историята ѝ. Тя тъне в разруха от десетилетия. Вече няма да е така. Инвестициите ще бъдат големи”, коментира собственикът Мималт Мержу.

Хотел "Париж" е построен през 1912 година от един от най-значимите родни архитекти на 20 век - Наум Торбов. Той е проектирал Халите и Софийската градска художествена галерия. Сега реставрацията е поверена на проф. Николай Тулешков.

„Има дори елементи, които са изчезнали и които по архивни снимки възстановяваме. Сравнително запазена е структурата. В два големи ремонта от 75-та година и 91-ва година има доста намеси“, казва той.

Въпреки следите на времето, по фасадата още личи стилът сецесион. А това е проектът за реставрацията, който трябва да върне предишния блясък на сградата. Това ще отнеме около година.